> gebouw en verhuur

Gebouw en verhuur

locatie
U bent altijd welkom in onze kerk, Hoofdweg 691 westzijde, 2131 BD Hoofddorp. Op de hoek van de Ter Veenlaan. 

Verhuur
Wij verhuren onze kerk aan een aantal koren als oefenlocatie (goede acoestiek!) en onze achterzaal (zie panoramafoto's) of bovenruimtes aan diverse activiteiten zoals de vrijdagse quiltgroepen.
Verhuur is mogelijk tegen schappelijke prijzen. In het centrum van Hoofddorp, oefenruimte voor zang en muziek. Evt. concerten tot 150 personen. De ruimte heeft een zeer goede acoustiek. Vergader- en/of lesruimten voor 12-25 personen.
Overleg hierover met onze contactpersoon, mw. Ali van Liere. telefonisch 023-5631450 of per mail: avanliere50@gmail.com 

Gebouw
Een stukje over onze Doopsgezinde kerk uit: Ria Stolk – Kees van der Veer – Adri van der Wal, Geloven in de polder, Hoofddorp 2012, pag. 53.
Al in 1870 werd de bouw van een Doopsgezinde kerk in Hoofddorp overwogen. In 1890 kwam het tot oprichting van de afdeling ‘Haarlemmermeer’ van de Nederlandse Protestantenbond, waarbij zich vele doopsgezinden aansloten. Met hulp van omliggende Doopsgezinde gemeenten kon in 1912 een kerkgebouw gerealiseerd worden. De ingebruikneming vond plaats op 25 februari 1912. Het complex bestond uit een kerkruimte met aan de achterzijde een kosterswoning onder hetzelfde dak, ontworpen door architect J. van der Ban.

Van 1912 tot 1948 fungeerde het gebouw als kerk van de afdeling ‘Haarlemmermeer’ van de Nederlandse Protestantenbond. Het was eigendom van de Doopsgezinde Gemeente te Haarlem. In 1948 kwam het kerkgebouw in bezit bij de Doopsgezinde Gemeente Haarlemmermeer die in 1948 was gesticht.
Aanvankelijk had de kerkzaal banken op het podium en langs de zijwanden en stoelen in het midden. Vanuit de traditie was dit ter bescherming van de vrouwen; zij zaten in het midden, terwijl de mannen plaatsnamen in de banken. Tevens was er een grote preekstoel. Oliekachels deden dienst als verwarming.
In de jaren 1962-1963 werd de kerkzaal verbouwd. Bij deze verbouwing werd de vaste kansel verwijderd en vervangen door een verplaatsbare kansel. Ook de oliekachels verdwenen. Er kwamen lange banken in de kerk. De heringebruikname vond plaats op 21 april 1963. De lange banken werden in de 1980-er jaren in tweeën gedeeld, waardoor zij gemakkelijker verplaatst konden worden. De kerkzaal is nu een witte sobere ruimte, met een eenvoudig kruis aan de wand.
Het orgel, gebouwd door de fa. H.W. Flentrop te Zaandam, dateert uit 1915. In 1972 werd het ingrijpend gewijzigd, waarbij men onder meer een tweede klavier aanbracht en het pedaal uitbreidde.
In 1996 werd het kerkgebouw aan de achterzijde verlengd, omdat nevenruimtes en vergaderruimte ontbraken. De nieuwbouw werd uitgevoerd in de stijl van de kerk. Er kwam een ingang aan de Ter Veenlaan. Door deze verbouwing is de voormalige kosterswoning geheel verdwenen. In de aanbouw zijn vele ruimtes ten bate van het gemeenteleven ondergebracht, alsmede een keuken.
In 2010-2011 kwam het kerkgebouw opnieuw ‘onder de pannen’.

 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Haarlemmermeer
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl